Scurt istoric al parohiei

Istorie Decembrie 23, 2011

 

Parohia Stânca, Pipirig s-a născut administrativ prin decizie mitropolitană în 22 septembrie 1999 dar sufletește originile ei sunt mai vechi. În anii de după Revoluția din 1989 renașterea spirituală a României s-a manifestat și  în Pipi­rig, unde credincioșii unei jumătăți a satului Stânca, aparținători de Parohia ”Sf. Nicolae” (Pipirig II) au apelat la Părintele Mihai Bistriceanu, parohul lor dar și fiu al satului, pentru a se construi o biserică pe terenul desemnat din vechime pentru acest lucru

 

Părintele Bistriceanu a preluat această dorință a credincioșilor și a început demersurile necesare. Cu ostenelile sale și jertfa enoriașilor au început lucrările în 1994 prin punerea pietrei de temelie de că­tre Prea Sfințitul Părinte Episcop Calinic în data de 17 octombrie. În aceeași zi dar a anului 1999 Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel (la vremea aceea Mitropolit al Moldovei și Bucovinei) a sfințit sfântul locaș cu hramurile ”Acope­rământul Maicii Domnului” și ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe”. La slujba de sfin­țire, vrednicul Paroh și fiu al satului, Părintele Mihai Bistriceanu, a predat sim­bolic roadele strădaniei sale și ale jertfelniciei credincioșilor, înmânând Arhie­reului cheile bisericii pentru a fi date viitorului paroh. Acesta a fost rânduit de Dumnezeu la începutul anului 2000 în persoana Părintelui Mihail Blându, ac­tualul paroh.

Biserica din lemn, mică pe dinafară dar încăpătoare pe dinăuntru, veghea­ză asupra micuței parohii de pe dealul de deasupra școlii, înconjurată de pei­sajul mirific al Munților Neamțului. Sfântului locaș i s-au adăugat între timp o casă parohială și o clopotniță (încă în lucru). Pictura bisericii și a catapetes­mei (finalizată în anul 2009 de către pictorul Constantin Bârleanu) bucură ochiul privitorului prin coloristica excepțională dar și inima cunoscătorului prin­tr-un program iconografic cu sugestii isihaste, foarte potrivit acestor meleaguri înțesate de mănăstiri și schituri.